Om Musikalen

Urinetown är en samhällssatirisk musikal som driver med lagsystemet, byråkrati, privata företag och även en hel del andra typiska "musikaler" som t.ex. Les Misérables. 

Handlingen utspelar sig i en stad som länge lidit av vattenbrist. På grund av vattenbristen har alla privata toaletter tagits bort, och invånarna måste istället gå på offentliga toaletter för att utföra sina... privata affärer.

De offentliga toaletterna kontrolleras av det privata företaget Urine Good Company, eller "UGC" som det också kallas. De bestämmer alla lagar som gäller vattnet samt hur mycket invånarna ska betala för att få gå på toa. UGC höjer ständigt priserna till toaletterna och det blir allt svårare för de fattiga i staden att ha råd att gå på toa, men den som inte använder UGCs toaletter bryter mot lagen, och skickas till det fruktade Urinetown...

Till slut börjar de fattiga att tröttna på UGCs maktsystem, och kampen för frihet - med hjälten Bobby Stark i spetsen - börjar. Men kommer det verkligen att lösa deras problem?

Urinetown hade premiär Off-Broadway den 6e maj 2001 och sattes upp på Broadway redan den 20e september samma år. Den spelades där fram tills januari 2004 och hade då spelats totalt 965 gånger. Musikalen blev nominerad till hela 10 st Tony Awards, och belönades med 3.


Konstapel Rubb - Stadens polis (men också berättare!)
Lilla Sally - En fattig flicka (också berättare!)
Bobby Stark - En ung man som jobbar för Urine Good Company
Krister B. Cladwell - Ägaren av Urine Good Company
Hope Cladwell - Cladwells dotter, ny i stan
Penny Penningson - Chefsföreståndare för toaletten där Bobby jobbar
Senator Fipp - Stadens folkvalde senator
Mr. McQueen - Cladwells högra hand
Konstapel Stubb - Polis, konstapel Rubbs medarbetare
Gubben (Joseph) Stark - Bobbys pappa
Fru (Josephine) Stark - Bobbys mamma
Häftige Harry - En fattig man
Tanige Tom - En fattig pojke
Lilla Becky Dubbeldoja - En fattig kvinna
Billy Boy - En fattig man
Fille Fiskpinne - En fattig man
Såpiga Sussie - En fattig kvinna